Składniki: 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 50 dkg łopatki wieprzowej lub cielęcej 1 marchewka 1 pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie oczyścić i umyć, pokroić wg uznania, następnie zalać małą ilością wrzątku i gotować 30 minut. . W osobnym garnku zalać wrzątkiem pokrojone w grubą kostkę mięso, pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę,…
Tag: grzyby leśne
Grzyby
Pomidory faszerowane grzybami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 8 pomidorów tarty ser 40 dkg grzybów leśnych 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem 4 łyżki masła mała cebula 1 jajka Sposób przyrządzenia: Grzyby i cebulki oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle ( 1 łyżeczka ), doprawić solą i pieprzem. Pomidory umyj, zetnij z wierzchu gruby plaster i wydrąż. Napełnij farszem, udekoruj zieleniną. Pomidory ułożyć w…
Grzyby
Grzyby z patelni z sosem śliwkowym
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grzybów leśnych 2 cebule 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 3 żółtka jaj ½ szklanki białego wina sól, papryka mielona Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, podzielić na połówki lub w przypadku grzybów większych na 4 części. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę,…
Grzyby
Grzyby zapieczone z bakłażanami
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 3 bakłażany 20 dkg grzybów leśnych 2 cebule 2 łyżki oliwy 4 łyżki tartego żółtego sera 2/3 szklanki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut i osuszyć z wydzielającego się soku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, dodać bakłażany ,…
Grzyby
Gulasz grzybowy na jesienne spotkania
by agap • • 1 Comment
Składniki: 30 dag kg pieczarek 30 dag grzybów leśnych (wg uznania) 3 cebule (najlepiej kolorowe) 2 kolorowe papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 pęczek pietruszki sól( ja używam zamiennie Jarzynki) pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa i szczypta kurkumy do smaku Sposób przyrządzenia: Podsmażyć na oleju na złoto cebulkę pokrojoną w półksiężyce, dodać grzyby…