Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: groszek

Groszek chiński z sezamem

Składniki: 1 ½ szkl. oleju sezamowego 450 g groszku chińskiego w strączkach 1 szkl. posiekanego pora ¼ szkl. posiekanej czerwonej papryki 1/ 4szkl. nasion sosny 1 łyżka ziaren sezamu ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Groszek, paprykę oraz por podsmażyć na rozgrzanym oleju dość często mieszając. Po około 3 minutach dodać sezam i nasiona sosny…

Zielony groszek z kalafiorem

Składniki: 1 kg strączków zielonego groszku 600 g kalafiora 2 łyżeczki soli 3-6 łyżek masła Sposób wykonania: Ze strączków wyłuskać groszek po czym go ugotować, wówczas odcedzić i przelać zimną wodą i przełożyć do gorącego rondelka. Dodać do niego roztopione masło i wstrząsnąć kilka razy aby groszek wymieszał się z masłem. W między czasie ugotować…

Jagnięcina z makiem i groszkiem

Składniki: 400 g groszku konserwowego 400 g przedniej jagnięciny 40 g tłuszczu 1 łyżka zmielonego maku wywar mięsny 1cebula 0,1l białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebule obrać po czym posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę po czym doprawić solą i pieprzem. Podlać wywarem…

Zielony groszek z cząbrem

Składniki: 500 g łuskanego zielonego groszku 3 gałązki świeżego cząbru 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanych listków cząbru szczypta soli Sposób wykonania: Gałązki cząbru zalać 2 szklankami osolonej wody po czym gotować pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie wywar odparować, wówczas wrzucić groszek i gotować kolejne 10 minut ale już bez przykrycia.…

Groszek strączkowy z miętą

Składniki: 1 kg młodziutkiego groszku w strączkach 6-7 gałązek mięty ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej zielonej mięty łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu Sposób wykonania: Miętę zalać wodą, dodać miód, sól oraz sok z cytryny po czym gotować około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć mięte a wrzucić groszek…