Składniki: 2 łyżki wody 450 g groszku cukrowego ½ łyżeczki soli pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanego koperku Sposób wykonania: Na patelni podgrzewamy wodę, wówczas wrzucić groszek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem Trzymać na ogniu około 2-3 minut. Przed podaniem skropić oliwą i posypać koperkiem.
Tag: groszek
Zupy
Solianka z tuńczykiem z puszki
by Sylwia Skrzypczak • • 0 Comments
Składniki: 250 g tuńczyka 2 l wody 2 cebule 1 pietruszka 1 kiszony ogórek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 50 g groszku konserwowego sól pieprz koperek Sposób wykonania: Jedną cebulę oraz pietruszkę ugotować po czym dodać do nich pokrojonego ogórka i doprowadzić całość do wrzenia. W miedzy czasie drugą cebulę posiekać i podsmażyć…
Sałatki
Sałatka z pieczarek, jajka i groszku
by Jola • • 0 Comments
Składniki: • 4 gotowane jajka • 50 dag pieczarek • 1 puszka groszku konserwowego • 1 por • majonez • sól • pieprz Sposób wykonania: Pieczarki zalać wodą i ugotować po czym pokroić je w plasterki. Jajka pokroić w koskę a por w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając groszek. Polać sałatkę majonezem i…
Sałatki z ryżem
Sałatka z ryżu, groszków i rodzynek
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka ryżu 1 puszka groszku 10 dag rodzynków 10 dag orzechów włoskich 1 łyżka curry majonez jogurt naturalny sok z cytryny Sposób wykonania: Ryż oraz curry ugotować po czym dodać groszek, pokruszone orzechy oraz namoczone i odciśnięte rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Polać sałatę majonezem wymieszanym z jogurtem i sokiem z…
Sałatki
Sałatka z pomarańczą, jabłkiem i cykorią
by Krystyna Boguń • • 0 Comments
Składniki: 2 pomarańcze 1 cykoria 1 jabłko ¾ szkl. zielonego groszku ½ szkl. majonezu mielony imbir Sposób wykonania: Obrane pomarańcze pokroić na plasterki a potem jeszcze na połówki. Następnie cykorię podzielić na listki a jabłko pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać ze sobą dodając groszek oraz majonez. Przed podaniem posypać imbirem