Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: orzechowo-ziołowy w smaku, lekko kwaskowaty Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Ser tradycyjny, farmerski z porostem białej pleśni. Ser ten jest bardzo ceniony wśród serów miękkich z porostem białej pleśni. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 774 roku n.e., kiedy zachwycał…
Tag: francuska
Grzyby
Naleśniki z grzybami i serem brie
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: Nadzienie: 50 dkg grzybów (mogą być pieczarki) 125 g sera brie 1 duża cebula 1 łyżka masła 125 g śmietany płaska łyżka mąki sól, pieprz Ciasto: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy masło do smażenia sól Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem.…
Risotto
Risotto ze szparagami i serem brie
by Redakcja • • 0 Comments
Jednogarnkowe
Ziemniaki zapiekane z serem brie
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 8 dużych ziemniaków w łupinach 3 opakowania sera brie 125 g 8 plastrów bekonu lub boczku pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem pieprz rozmaryn Przygotowanie: Umyte ziemniaki w łupinach zawinąć w folię aluminiową. Piec w piecu w temperaturze 180°C przez około 45 min. Wyjąć z folii, ostudzić, przekroić na pół i delikatnie wydrążyć. Drobno pokrojoną…
Przekąski
Placuszki ziemniaczane z serem brie i sosem pesto
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 1,1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 5 cebulek pokrojonych w plasterki (talarki) 55 g szynki pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 1 ubite jajko 2 łyżki zielonej pietruszki 115 g sera brie pokrojonego w kostkę 1 mały słoik gotowego sosu pesto szczypta mąki sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki…