Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: jest troszeczkę słony, lekko kwaśny i słodki, o zapachu mleka koziego Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok, w wersji fermier od wiosny do jesieni Opis: Jest to tradycyjny, farmerski ser. Wytwarza się go w Dolinie Loary w miejscowości Chavignol. Młody ser ma prawie…
Tag: francuska
Sery
Ser Munster A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Alzacja Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: jednocześnie delikatny, słodkawy i pikantny Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: cały rok , wersja fermier od lata do zimy Opis: Jak większość francuskich serów Munster został wynaleziony przez mnichów. W 660 roku benedyktyni założyli w Alzacji opactwo, które w krótkim czasie rozwinęło się…
Sery
Ser Saint Paulin
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Bretania Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: łączy w sobie słodycz oraz delikatny smak soli Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: cały rok Opis: Jest to jeden z wielu serów wzorowanych na serze Port du Salut. Kiedyś wyrabiany był wyłącznie w klasztorach, teraz produkują ser prywatne firmy w Bretanii. Saint paulin…
Sery
Ser Coulommiers A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: wewnętrzna niedojrzała część ma kwaskowatośc świeżego sera, otoczona jest bladożółtym, rozpływającym się w ustach miąższem o słodkim smaku Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: koniec lata (fermier), cały rok (pasteryzowany) Opis: Coulommiers należy do rodziny serów brie. Produkowany w kształcie małego, aczkolwiek grubego tortu.…
Sery
Ser Brie de Melun A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Ile-de-France Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: słodki i owocowy w smaku, ostrzejszy i bardziej słony niż brie de meaux Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: lato, jesień, zima Opis: Ser ten znany jest jako "młodszy brat" brie de meaux. Produkowany w miejscowości Melun w okolicach Paryża. W smaku jest bardziej wyrazisty…