Składniki: 150 g mąki 50 g masła sól, pieprz 2 jajka 60 g cukru 1 opakowanie sera 3 cukinie 3 pory Przygotowanie: Z mąki, masła i soli ugnieść ciasto i odstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem. Rozdrobnić serek kozi, dodać utarte żółtka. Białka ubić…
Tag: francuska
Przekąski
Bakłażany zapiekane z kozim serem
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 1/2 oberżyny 2 pomidory 2-3 gałązki świeżego tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 4 plasterki (około 25 g) sera koziego Przygotowanie: Oberżynę umyć, pokroić w plasterki i doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Tymianek umyć, osuszyć całkowicie z wody i obrać listki z gałązek 3/4 liści tymianku…
Sery
Ser Pouligny st Pierre A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Centre Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: lekko kwaskowaty, wyczuwalny jest jego słony smak, a następnie słodki Zawartość tłuszczu: minimum 45% Pora roku: od kwietnia do października Opis: Nazwa sera pochodzi od wioski, w której go wytwarzano. Ten ser nazywany jest piramidą lub Wieżą Eiffla z powodu stożkowego kształtu. Bogactwo smaku,…
Przekąski
Papryki nadziewane serem kozim
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 4 czerwone papryki 5 ml oliwy 150 g małych koktajlowych pomidorów 25 g czarnych oliwek garść świeżej bazylii 200 g sera koziego dojrzewającego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przekroić paprykę równo na pół nie usuwając łodygi. Tak powstałe połówki wypełnić pomidorami, oliwkami i listkami bazylii. Na wierzch kładziemy pokrojony w grubą kostkę ser kozi…
Przekąski
Kozi serek crottin na sałacie
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 250 g sałaty polnej / lub karbowanej/ 4 plastry bułki 4 świeże kozie serki crottin 40 g masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Wybrać liście sałaty, umyć i odsączyć z wody. Kromki bułki opiec na patelni na maśle i wstawić na 5-6 minut do bardzo nagrzanego piekarnika.…