Składniki: 1 sprawiony karp sól 500 g ziemniaków 1 pęczek cebulki ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 150 g śmietany 20% 20 g masła masło do formy Sposób wykonania: Karpia pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą. Następnie ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na nich ułożyć krążki cebulki,…
Tag: filety rybne
Karp
Karp w sosie miodowym w migdałach
by Henryk Wawro • • 0 Comments
Składniki: karp włoszczyzna sól ½ szkl. miodu 2 łyżki octu łyżka migdałów w płatkach łyżka rodzynek Sposób wykonania: Karpia podzielić na dzwonka a głowy, płetwy oraz włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować bulion. Doprawić do smaku solą i wrzucić dzwonka karpia. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie w rondelku podgrzewać…
Ryby
Pstrą w galarecie z papryką i kukurydzą
by Marzena Szulik • • 0 Comments
Szczupak
Filet ze szczupaka zapiekany z pomidorem
by Ryszard Zyskowski • • 0 Comments

Składniki: 80 dkg filetów ze szczupaka ze skórą 4 pomidory tarty ser olej 5 łyżek mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety podzielić na 8 porcji, przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim ryby. Tak przygotowane ryby ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, na każdym ułożyć przyprawione solą…



