Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z pieca

Składniki:

  • 1 sprawiony karp
  • sól
  • 500 g ziemniaków
  • 1 pęczek cebulki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w  proszku
  • 150 g śmietany 20%
  • 20 g masła
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Karpia pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą.
    Następnie ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Na nich ułożyć krążki cebulki, które oprószyć papryką a na koniec ułożyć karpia.
    Zalać całość śmietaną i posypać wiórkami masła.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekać około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *