Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: figi

Pita z serkiem jogurtowym, figami i miodem

Składniki: 2 szkl. naturalnego pełnotłustego jogurt 2 chlebki pita 4 łyżki miodu 8 fig Sposób wykonania:  Jogurt przelać na sito wyłożone filtrem do kawy po czym włoży całość do miski i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia chlebki pita wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podgrzewać ok. 3 min. W między…

Jabłka z nadzieniem z fig i migdałów

Składniki: 6 jabłek ½ szkl. miodu 1 łyżka masła ½ szkl. posiekanych fig ½ szkl. posiekanych migdałów Sposób wykonania:Miód utrzeć razem z masłem po czym dolewać stopniowo 1/3 szkl. wody.Następnie z jabłek ściąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.Powstałe otwory napełnić figami wymieszanymi z migdałami.Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym i polać je miodowym sosem.Wstawić do piekarnika…

Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami

Składniki: główka czerwonej kapusty 50 g rodzynek 50 g suszonych fig 50 g suszonych moreli 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru      Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, przelać wrzątkiem i oprószyć solą, odstawić na kilka minut. W…

Szynka parmeńska z melonem, fenkułem i figami

Składniki: szynka parmeńska w plastrach melon fenkuł (koper włoski) świeże figi 2 łyżki oliwy ½ łyżki soli ½ łyżeczki pieprzu Sposób przyrządzenia: Z bulwy kopru włoskiego odciąć szczyt i podstawę. Bulwę pokroić na ósemki, porozdzielać kolejne warstwy. Oliwę rozmieszać z solą i pieprzem, skropić nią fenku, wymieszać, po kilku minutach obsączyć z nadmiaru oliwy. Melon…