Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone figi z kremowym serkiem

Składniki:

 

  • ½ szkl. serka kremowego
  • 1 łyżka granulowanego cukru
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki mielonego fenkułu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 8 fig
  • 1 łyżka stopionego masła
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Figi naciąć od spodu na krzyż.
Następnie do serka dodać żółtko, jaja, fenkuł, cukier oraz cynamon.
Całość dokładnie wymieszać i nadziać powstałym nadzieniem figi.
Posmarować je masłem i ułożyć na blasze.
Oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 7 minut.

Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Przemysława

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *