Składniki:
• 0,75 kg baraniny bez kości (z łopatki)
• 0,5 kg fasoli
• 2 cebule
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy
• sól i pieprz
Składniki: • 25 dag białej fasoli • 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki oleju • łyżka mąki pszennej • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i…
Składniki: Ciasto: • 8 jaj, • 25 dag cukru pudru, • 20 dag fasoli Jaś, • 2 dag gorzkich migdałów, • 5 dag tartej bułki, • 20 dag dżemu o kwaskowym smaku. Lukier: • 25 dag cukru pudru, • białko jaja, • łyżeczka mąki ziemniaczanej, • ewentualnie odrobina soku lub koncentratu z owoców lub warzyw…
Składniki: 15 dag boczku, 3 szalotki, 30 dag ugotowanej białej fasoli (z puszki), 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag czerstwego chleba, 15 dag ementalera, 3 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w drobną kostkę. Szalotki…