Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Polskie „kapary” marynowane

Składniki: ½ kg zielonych owoców nasturcji Marynata: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 łyżka cukru sól do smaku 2 liście laurowe czarny pieprz ziarnisty ziele angielskie goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić) Sposób przyrządzenia: Owoce nasturcji zbiera się je, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy…

Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Składniki: 50 dkg czarnych porzeczek 1 kg agrestu 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i…

Kabaczki po ukraińsku w oleju

Składniki: 2 kg kabaczków ½ szklanka oleju 5 ząbków czosnku 2 dkg natki pietruszki 2 dkg koperku 1 łyżeczka soli 3 łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć krążki do momentu aż staną się złote.…

Sałatka z jarzyn konserwowana

Składniki: 6 szklanek pokrojonej w plasterki marchewki 6 szklanek pokrojonej w kawałki fasolki szparagowej 6 szklanek ugotowanej kolorowej fasoli 4 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę pomidorów 4 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii 4 szklanki pokrojonej kapusty Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalać wodą w garnku, gotować przez 5 minut. Przyprawić do smaku i przełożyć do czystych…

Sałatka ogórkowa z jarzynami konserwowana

Składniki: 10 jędrnych ogórków 2 duże marchewki 20 dkg kolorowej papryki 20 dkg cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli ½ łyżeczki kwasku cytrynowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyć i obrać ogórki a następnie usunąć nasiona i utrzeć na grubej tarce (pokroić w pół plasterki) miąższ. Pokroić drobno marchew, paprykę i cebulę. Wymieszać warzywa dodać…