Składniki: 1 kg kapusty ¼ szklanki octu winnego 2 ½ szklanki wody ½ szklanki cukru 10 ziaren pieprzu 5 gozdzików 1 liść laurowy 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminku pieprz wg smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno posiekać, wymieszać z połową soli odstawić na 30 minut i bardzo dokładnie odcisnąć z powstałego…
Tag: dżemy
Kiszona kapusta
Kapusta kwaszona po koreańsku
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg białej kapusty 4 marchewki 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju ½ łyżki mielonej papryki 6 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Kapustę, marchew i czosnek pokroić wg uznania, ciasno nałożyć do sterylnych słoików. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia,…
Przetwory domowe
Cebula z czosnkiem marynowana
by Iza • • 0 Comments
Składniki: ¾ szklanki wody 3 szklanki białego octu winnego 6 łyżek soli 6 łyżek cukru 20 cebul czerwonych i białych, obranych i pokrojonych 5 mm plastry 2 główki czosnku Sposób przyrządzenia: Wysterylizować słoiki we wrzącej wodzie. Wodę ocet, sól i cukier zagotować. Cebulę wymieszać, układać ciasno w słojach, dodać obrany czosnek, zalać marynatą. Szczelnie zamknąć.…
Dżemy
Dżem malinowy (mikrofalówka)
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki malin 2 łyżki cukru 1 łyżka sok cytrynowy Sposób przyrządzenia: W odpowiednim do mikrofalówki naczyniu wymieszać wszystkie składniki dżemu. Naczynie przykryć i umieścić w kuchence. Ustawić moc na 1200 W i podgrzewać przez 2 minuty. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć. Pycha.
Przetwory domowe
Agrest marynowany
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: agrest Marynata: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 6% 4 ½ łyżki cukru ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe laska cynamonu – do saku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Agrest oczyścić i umyć, obsączyć. Napełnić agrestem czyste słoje, zalać chłodną marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.