Składniki: 4 jabłka kompotowe sok z cytryny 8 łyżek dżemu malinowego 6 czubatych łyżek mąki tortowej 6 płaskich łyżeczek cukru 3 jajka łyżeczka cukru waniliowego masło cukier puder Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić na pół, usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć je w formie wysmarowanej masłem. W otwory po gniazdach nasiennych włożyć odrobinę dżemu i…
Tag: dżem
Ciastka
Wiatraczki z migdałami
by Joanna Skrzypiec • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie 50 g zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów 100 g dżemu morelowego 2 białka 2-3 łyżki miodu szczypta cynamonu szczypta imbiru Sposób wykonania: Do dżemu dodać białka, migdały oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cynamonem oraz imbirem. Następnie z lekko rozmrożone ciasto pokroić na kwadraty na środku których położyć…
Ciastka
Ciasteczka z orzeszkami arachidowymi
by Katarzyna Stachowska • • 0 Comments
Desery
Gofry z masą czekoladową
by Janina Barszcz • • 0 Comments
Dżemy
Dżem bananowy z kawą
by Małgorzata Jagielska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg dojrzałych bananów ½ l wyciśniętego soku z pomarańczy ¼ l czarnej kawy 150 g brązowego cukru Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na kawałki, zalać je sokiem pomarańczowym. Dodać jeszcze kawę oraz cukier i dusić na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie przełożyć dżem do słoików i szczelnie zakręcić.