Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: duszona

Wołowina duszona w czerwonej kapuście

Składniki: 30 dkg wołowiny pieczeniowej 25 dkg czerwonej kapusty 10 dkg oczyszczonych orzechów włoskich 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 2 łyżki pokrojonej drobno dymki Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, dodać sos sojowy, odstawić na 5…

Bitki wołowe z cebulką

Składniki: 50 dkg wołowiny z udźca 4 cebule 5 łyżek oleju 1 łyżka czystej wódki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, papryka, suszona bazylia Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem nadając porcją kolisty kształt. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim bitki, przełożyć do innego naczynia. Na pozostałym w…

Zasmażana czerwona kapusta

Składniki: 1 główka średniej czerwonej kapusty 5 dkg tłuszczu 3 dkg mąki sól sok z cytryny cukier Sposób przyrządzenia: Kapustę obrać, oczyścić i poszatkować zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i gotować na dużym ogniu pod przykryciem. Stopić tłuszcz, dodać mąkę i zrumienić na jasno złoty kolor. Zasmażkę wlać do kapusty wymieszać dodać soli, soku…

Surówka z kapusty włoskiej w pomidorowej zaprawie

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej około 40 dkg 1 duży kiszony ogórek 1 duże kwaśne jabłko kilka łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju cukier do smaku garść zielonego posiekanego koperku Sposób wykonania: Kapustę  oczyścić  poszatkować, posolić. Jabłka opłukać i razem z kiszonym ogórkiem zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W salaterce wymieszać kapustę z jabłkiem…

Gęś pieczona, faszerowana szynką

Składniki: 1 młoda gęś 50 dkg dobrej, pokrojonej w paski szynki 1 pokrojona w kostkę cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majonezu sól, pieprz, mielony kminek do smaku Sposób przyrządzenia: Tuszkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając,…