Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona w czerwonej kapuście

Składniki:

  • 30 dkg wołowiny pieczeniowej
  • 25 dkg czerwonej kapusty
  • 10 dkg oczyszczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki pokrojonej drobno dymki

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, dodać sos sojowy, odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na niej kostki mięsa. W międzyczasie przygotować kapustę. Na oliwie pozostałej z obsmażania mięsa chwilę smażyć czosnek, dodać poszatkowaną kapustę, mieszając dusić 5 minut. Dodać sok z cytryny, orzechy, musztardę i mięso, przyprawić. Dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać wodą. Przed podaniem udekorować dymką.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *