Składniki:
- 1 młoda gęś
- 50 dkg dobrej, pokrojonej w paski szynki
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, mielony kminek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać koncentrat i smażyć jeszcze 2 minuty, schłodzić. W misce wymieszać cebule z pomidorami, szynkę, majonez. Tak przygotowanym farszem napełnić tuszkę gęsi, dokładnie zaszyć. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku polewając wytwarzającym się tłuszczem aż mięso zmięknie. Podawać z ulubionymi dodatkami.