Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pachnąca pomarańczą glazurowana kaczka z piekarnika

Składniki:

 

  • 1 młoda kaczka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 kostka rosołu z drobiu
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 pomarańcza

     

Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kaczki umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki. W małym rondlu doprowadzić do wrzenia sok pomarańczowy, gotować powoli maż sok zacznie gęstnieć, dodać cukier, wymieszać. Kaczkę ułożyć na blaszce do pieczenia, pozakłuwać w kilku miejscach i piec przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Lekko zrumienioną tuszkę posmarować przygotowanym wcześniej sokiem z cukrem i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie kaczkę jeszcze raz posmarować sokiem i wstawić do piekarnika na 10 minut. Podawać na półmisku udekorowanym plastrami pomarańczy mi zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *