Składniki:
- 1 młoda kaczka
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 kostka rosołu z drobiu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- 1 pomarańcza
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kaczki umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić do lodówki. W małym rondlu doprowadzić do wrzenia sok pomarańczowy, gotować powoli maż sok zacznie gęstnieć, dodać cukier, wymieszać. Kaczkę ułożyć na blaszce do pieczenia, pozakłuwać w kilku miejscach i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Lekko zrumienioną tuszkę posmarować przygotowanym wcześniej sokiem z cukrem i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie kaczkę jeszcze raz posmarować sokiem i wstawić do piekarnika na 10 minut. Podawać na półmisku udekorowanym plastrami pomarańczy mi zieleniną.