Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: drożdże

Bimber doskonały, czyli jak to robią nasi sąsiedzi 1

Tekst został zamieszczony jedynie w celach informacyjno poglądowych, nie ma na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP . Lekturę rozpocznij od przeczytania tego postu Bimber kojarzy nam się z ordynarnym, mocno „pachnącym” drożdżami trunkiem. Wcale tak być nie musi. Stosując poniższe rady uzyskamy znacznie lepszy alkohol Samogon w 2 godziny Składniki:…

Liwance

Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 3 dag drożdży szczypta cukru i soli mąka Sposób przyrządzenia: Wszystko razem zmieszać. Mąkę dodać w takiej ilości aby ciasto żeby przyjęło konsystencję śmietany. Odstawić aż drożdże zaczną pracować, a ciasto zwiększy objętość. Tak jak naleśniki usmażyć na patelni. Dobra rada: Jeśli lubisz słodkości możesz je zjeść z masłem…

Mazurki mojej Babci

Przepis na Mazurki mojej Babci. Składniki: 250 g maki tortowej (nie puszystej) 200 g margaryny (masło roślinne – Np. Kasia) 10 g drożdży 2 żółtka 50 g cukru pudru z wanilią otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Mąkę rozetrzeć z drożdżami na sucho, dodać cukier i tłuszcz (zimny – z lodówki), wszystko dokładnie przesiekach nożem…