Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: drożdże

Pasta drożdżowa

Składniki: 1 cebula 40 g smalcu 3 jajka 200 g drożdży natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebule obrać, posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym smalcu a następnie dodać pokruszone drożdże, zarumienić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać roztrzepane jaja. Mieszać do momentu aż jaja się zetną wówczas posypać posiekaną natką pietruszki.  

Babka drożdżowa ucierana

Składniki: 40 dag mąki opakowanie suchych drożdży 8 jajek 20 dag masła ¾ szkl. cukru rodzynki cukier puder Sposób wykonania: Do mąki dodać ¾ torebki drożdży i wymieszać po czym dodać masło i całość dokładnie utrzeć. W trackie dodawać po jednym żółtku a na koniec wrzucić rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość…

Babeczki z bakaliami

Składniki:500g mąki,40 g drożdży,120 g cukru,1 filiżanka letniego mleka,375g margarynypół łyżeczki soli,starta skórka z polowy cytryny i 1 pomarańczy,5 jajek,150 g rodzynek,parę posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia:Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki oraz drożdże wymieszać i wlać w zagłębienie. Po około 15 minutach dodać pozostałe…

Kwas chlebowy

Składniki: 25 dag czerstwego razowego chleba 20-25 dag cukru ½ dag drożdży 4 l wody cytryna Sposób wykonania: Chleb zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać roztarte z cukrem drożdże oraz sok z cytryny. Następnie odstawić na 24 godz. Po tym czasie przelać do butelek. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T

Kwas cytrynowy

Składniki: 6 dag rodzynek 1 dag drożdży 2-3 cytryny 4 l wody Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania z dodatkiem cukru po czym odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać drożdże oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać  i przelać do butelek. Następnie do każdej butelki włożyć po 3 rodzynki. Szczelnie zakręcić i dostawić w chłodne miejsce na…