Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi drożdżowe z serem

Składniki:
Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2,5 dag drożdży
  • 1,5 szklanki
  • mleko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sól

Nadzienia:

  • 40 dag twarogu
  • 20 dag ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 25 łyżki cukru
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • zapachy do twarogu

Sposób przyrządzenia:
Sporządzić ciasto drożdżowe, dodając żółtko oraz całe jajo. Postawić do wyrośnięcia. Twaróg zemleć w maszynce razem z ugotowanymi ziemniakami. Dodać przyprawy, jaja i pozostałe składniki. Ciasto podzielić na kawałki, nadziewać je masą, nadając im kształt podłużny; smarować jajem i upiec w piekarniku. Podawać z kwaśną śmietaną.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Magdalena Bojsza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *