Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- 2,5 dag drożdży
- 1,5 szklanki
- mleko
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki masła lub margaryny
- sól
Nadzienia:
- 40 dag twarogu
- 20 dag ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 25 łyżki cukru
- łyżka śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki tartej bułki
- zapachy do twarogu
Sposób przyrządzenia:
Sporządzić ciasto drożdżowe, dodając żółtko oraz całe jajo. Postawić do wyrośnięcia. Twaróg zemleć w maszynce razem z ugotowanymi ziemniakami. Dodać przyprawy, jaja i pozostałe składniki. Ciasto podzielić na kawałki, nadziewać je masą, nadając im kształt podłużny; smarować jajem i upiec w piekarniku. Podawać z kwaśną śmietaną.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza