Składniki
Nadzienie:
- 1/2 kg zmielonej wieprzowiny
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 pory (biała część) drobno posiekane
- 2 cebule dymki drobno posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka czystej wódki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ciasto jak na pierogi smażone
Sposób przyrządzenia:
Mięso wymieszać z solą, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną, mieszać w jedną stronę 30 sek, dodać pozostałe składniki, mieszać w dalszym ciągu w jednym kierunku aż powstanie jednolita masa. Wstawić do lodówki na 45-60 min. Zagnieść ciasto jak na pierogi smażone. Ciasto podzielić na 2 części, jedną przykryć zwilżoną ściereczką, drugą rozwałkować, szklanką wykroić krążki. Farsz nakładać na krążki, nie przykrywając nadzienia złożyć dwa boki pozostałe boki mocno zlepić. Pierogi będą miały kształt torebeczki. Ulepione pierogi trzymać pod suchą ściereczką na desce posypanej mąką. Przygotować 2 szklanki zimnej wody. Duży garnek osolonej wody doprowadzić do wrzenia, włożyć pierogi, zagotować, wlać szklankę wody, lekko zamieszać, zagotować, wlać drugą szklankę zimnej wody, doprowadzić do zagotowania. Pierogi wybrać łyżką cedzakową do dwóch cedzaków, osączyć. Podawać z sosem sojowym, octem chińskim lub sosem. Proporcje: dla 6-8 osób.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Magdalenę Bojsza