Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: drożdże

Babka drożdżowa parzona

 

Składniki:

 

  25 dag mąki

  5 żółtek

  1/2 szklanki cukru

  1/2 szklanki mleka

  6 – 7 dag masła

  3 dag drożdży

  5 dag rodzynków

  łyżka spirytusu

  esencja rumowa

Lukier:

  10 dag cukru pudru

  sok z połowy cytryny

  skórka pomarańczowa do dekoracji

Rożki kruchodrożdżowe

Składniki: • 1 kg. mąki. • 40 dag. margaryny. • 10 dag. drożdży • 8 łyżek kwaśnej śmietany. • 4 łyżki cukru. • 3 całe jajka, 1 żółtko. • marmolada do środka. Wykonanie: Do przesianej mąki wlewamy roztopiony ostudzony tłuszcz, dodajemy jajka cukier i drożdże wymieszane w śmietanie. Zagniatamy ciasto gdyby było zbyt twarde dodajemy…

Donaty

Składniki: • 50 dag mąki. • 5 dag drożdży. • 3 jajka. • 200 ml mleka. • 10 dag. cukru. • 5 dag. masła. • 1 litr oleju. • lukier. Wykonanie Zamieszać mleko, drożdże, łyżkę cukru i cztery łyżki mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić z jajkami, resztą mąki i cukru. Połączyć z płynnym, ostudzonym masłem.…

Ciasto półfrancuskie drożdżowe – krok po kroku, ilustrowane

Składniki: 525g mąki 300ml mleka 4 łyżki masła lub margaryny + tłuszcz do smarowania 1 jajo 1 łyżeczka soli ( lub nie ) 2 łyżeczki drożdży instant Sposób przyrządzenia: Wykonujemy ciasto drożdżowe ( przepis "ciasto drożdżowe – krok po kroku ) i pozostawiamy do wyrośnięcia. Kto ma maszynę do chleba, może ją wykorzystać do wyrobienia…

Placek drożdżowy

Składniki: • 2 szklanki mleka • 15 dag drożdży • 6 żółtek • kostka margaryny • 6 szklanek mąki Sposób przyrządzenia: 2 szklanki mleka ogrzać i dodać 15 dag drożdży,6 żółtek, stopioną kostkę margaryny wymieszać.Masę dodać do 6 szklanek mąki wyrobić ciasto. Włożyć zawinięte w serwetkę do garnka z zimną wodą aż wypłynie na wierzch.…