Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa parzona

 

Składniki:

 

  25 dag mąki

  5 żółtek

  1/2 szklanki cukru

  1/2 szklanki mleka

  6 – 7 dag masła

  3 dag drożdży

  5 dag rodzynków

  łyżka spirytusu

  esencja rumowa

Lukier:

  10 dag cukru pudru

  sok z połowy cytryny

  skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.

Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.

Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170ºC.

Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać około 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *