Składniki:
• 30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym
• 3/4 szklanki gęstej śmietany
• łyżka żelatyny
• garść rodzynków
• łyżka masła
• łyżeczka mąki
• cytryna
• cukier
• sól
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę.
Energicznie mieszając (najlepiej rózgą) zagotować i ponownie odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna jeszcze się nie zetnie), dodać śmietanę, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki.
Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort, a podaje do szynki, zimnych mięs i ryb.