Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka z chrzanu

Składniki:

  30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym

  3/4 szklanki gęstej śmietany

  łyżka żelatyny

  garść rodzynków

  łyżka masła

  łyżeczka mąki

  cytryna

  cukier

  sól

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę.

Energicznie mieszając (najlepiej rózgą) zagotować i ponownie odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna jeszcze się nie zetnie), dodać śmietanę, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki.

Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort, a podaje do szynki, zimnych mięs i ryb.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *