Składniki: • 30 dag mąki • 2 dag drożdży • 7 dag cukru • 2 jajka • 1/2 szklanki mleka • po 5 dag rodzynek, orzechów i migdałów • 5 łyżek oleju • 2 żółtka do smarowania Sposób przyrządzenia: Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozczyn…
Tag: drożdże
Ciasta drożdrzowe
Placek drożdżowy.
by Bazylia • • 1 Comment
Skład: 1/2 kg mąki 4 g drożdży 1 szklanka mleka 10 g masła 15 g cukru 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka cukru wanilinowego Sposób przyrządzenia: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 1/3 mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać żółtka, mąkę sól, cukier…
Bezalkoholowe
Kwas chlebowy
by Anerite • • 2 komentarze
A jeszcze zapomniany kwas chlebowy, ale potrzeby razowy chleb, pyszności, zwłaszcza w lecie. Składniki: – 1 kg czerstwego razowego chleba, – 7 l. wody, – 4 dkg drożdży, – 20 dkg cukru. Wykonanie: Chleb pokroić na cienkie kromki, wysuszyć lekko w piekarniku, włożyć do kamiennego garnka/garnków, zalać wrzątkiem, przykryć gaza. Po jednej dobie w pokojowej…
Wino domowe
Domowe wino z ryżu
by Maciek K • • 24 komentarze
Wino domowe
Domowe wino z agrestu
by Maciek K • • 3 komentarze
Stołowe Składniki: 5 l moszczu z agrestu 2,125 kg cukru 5 litrów wody drożdże winne Aby uzyskać 10 l wina stołowego o mocy do 13% należy wlać do butli 5 l moszczu z dojrzałego agrestu i cukier wymieszać z przegotowaną i ostudzoną wodą. Do tego dodajemy obudzoną matkę drożdżową. Na mocne wino: Na 1 litr…