Składniki:
• 30 dag mąki
• 2 dag drożdży
• 7 dag cukru
• 2 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• po 5 dag rodzynek, orzechów i migdałów
• 5 łyżek oleju
• 2 żółtka do smarowania
Sposób przyrządzenia:
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozczyn wlać do mąki, dodać cukier, olej i jajka. Dobrze wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Orzechy i migdały posiekać i dodać wraz z rodzynkami do ciasta, wyrobić ponownie.
Formować niewielkie bułeczki, układać na blaszce i smarować żółtkiem.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach około 30 – 40 minut, ale trzeba uważać, bo po 20 nawet mogą być już dobre.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.