Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 2,5 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 1 szklanka cukru cukier wanilinowy 1 kg śliwek Sezam Sposób wykonania: Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.…
Tag: domowe wypieki
Inne wypieki
Rogaliki makowe
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka mleka 25 g drożdży 3 szklanki mąki 3 jaja 50 g masła 0,5 szklanki cukru cukier wanilinowy 3 łyżki oleju 250 g maku 0,5 szklanki cukru 1 jajo aromat migdałowy 100 g rodzynek i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów) Sposób wykonania: Mak zaparzyć dzień wcześniej. Wodę wylać, mak zmielić na maszynce…
Inne wypieki
Pyszne rogaliki
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 250 ml oliwy
- 250 ml wody
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- miód
Sposób przyrządzenia:
Z migdałów i orzechów zdjąć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goździki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa. Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok cytrynowy wymieszać, dodając tyle mąki, by ciasto było twarde. Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczkę nadzienia, a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik. Układać na blasze do pieczenia i w temp. 170°C piec 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.
Chleb
Migdałowy chleb
by Maria W • • 0 Comments
Inne wypieki
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami
by Agnieszka G • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg mąki pszennej 10 dag margaryny 30 dag cukru 15 dag drożdży 5 jajek 20 dag rodzynek 2 cukru sól ciepłe mleko Sposób wykonania: Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. W między czasie drożdże rozprowadzić w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić…