Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jaja
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 1 kg śliwek
- Sezam
Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja ubić z cukrem (zostawić pół szklanki do posypania śliwek), dodać resztę mleka, masło, cukier wanilinowy, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypując trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, lekko oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty, na każdy wykładać trochę pokrojonych śliwek, posypać cukrem, zlepić brzegi i ponacinać z wierzchu. Bułeczki wyłożyć na blachę.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 20 minut.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.