Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 1,5 szklanki cukru-pudru1
- 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szk. mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 1 kg gruszek
- 1 opakowanie galaretki gruszkowej
- 60 gr cukru (ok. 3 łyżek cukru)
- 40gr cukru-pudru
- 500 ml śmietanki 30%
- sok z cytryny
- płatki migdałowe i kilka listków świeżej mięty
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Żółtka utrzeć cukrem i ciepłą wodą na biało. Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać. Dodać olej, delikatnie wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta, dodać kakao i wymieszać. Dno formy (24x24cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wykładać łyżką na przemian białe i brązowe ciasto do formy. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180-200 stopniach.
Masa: Gruszki (najładniejszą zostawić do dekoracji) obrać, pokroić w kostkę, dodać 60gr cukru, ok. 3 łyżek soku z cytryny, zagotować ciągle mieszając, gotować przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Schłodzić, by galaretka zaczęła lekko tężeć.
Śmietankę (należy na noc wstawić do lodówki, żeby była mocno schłodzona) ubić z cukrem-pudrem, dodać odrobinę soku z cytryny.
Biszkopt przekroić na 3 części. Na jeden placek wyłożyć tężejącą masę gruszkową, przykryć drugim plackiem. Połową śmietany posmarować ciasto, przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą śmietany, boki posypać płatkami migdałowymi. Wierzch posypać czekoladą.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna.