Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort Gruszkowy

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 dużych jaj
  • 1,5 szklanki cukru-pudru1
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szk. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao  

Masa:

  • 1 kg gruszek
  • 1 opakowanie galaretki gruszkowej
  • 60 gr cukru (ok. 3 łyżek cukru)
  • 40gr cukru-pudru
  • 500 ml śmietanki 30%
  • sok z cytryny
  • płatki migdałowe i kilka listków świeżej mięty

 

Sposób wykonania:
Biszkopt: 
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Żółtka utrzeć cukrem i ciepłą wodą na biało. Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać. Dodać olej, delikatnie wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta, dodać kakao i wymieszać. Dno formy (24x24cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wykładać łyżką na przemian białe i brązowe ciasto do formy. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180-200 stopniach. 
Masa: Gruszki (najładniejszą zostawić do dekoracji) obrać, pokroić w kostkę, dodać 60gr cukru, ok. 3 łyżek soku z cytryny, zagotować ciągle mieszając, gotować przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Schłodzić, by galaretka zaczęła lekko tężeć.
Śmietankę (należy na noc wstawić do lodówki, żeby była mocno schłodzona) ubić z cukrem-pudrem, dodać odrobinę soku z cytryny.
Biszkopt przekroić na 3 części. Na jeden placek wyłożyć tężejącą masę gruszkową, przykryć drugim plackiem. Połową śmietany posmarować ciasto, przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą śmietany, boki posypać płatkami migdałowymi.
Wierzch posypać czekoladą.
 Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *