Składniki:
- ½ szkl. posiekanych migdałów
- 2 ¼ szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ szkl. masła
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- ¾ szkl. mleko pełnotłustego
- 1 łyżka aromatu migdałowego
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem po czym roztrzepać jajka i wlać do nich mleko oraz aromat.
Następnie przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do jajek wymieszanych z mlekiem i dodać również masło utarte z cukrem.
Całość dokładnie wymieszać dodając orzechy.
Na koniec przełożyć masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut.„Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez Marię W