Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe wypieki

Jagodzianki

Zaczyn: drożdże 7 dag mleko 1/2 szklanki mąka 1/4 szklanki cukier 1/4 łyżeczki Ciasto: masło 120 g cukier 3/4 szklanki żółtka 3 sztuki mleko 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie sól 1/4 łyżeczki skórka z cytryny 1 łyżeczka mąka 3,5 szklanki Nadzienie: jagody 1/4 kg cukier 3/4 szklanki Wierzch: żółtko 1 sztuka cukier 6 łyżek…

Słone paluszki z kminkiem

Składniki: 1 kg maki 5 dag drożdży 3 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany kminek sól Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę i tłuszcz posiekać, dodać żółtka, drożdże oraz  sól. Całość dokładnie wyrobią i odstawić do wyrośnięcia. Następnie odrywać po kawałku i formować małe i cienkie wałeczki. Przełożyć je…

Bakaliowe rogaliki

Składniki: Ciasto: 250 ml oliwy 250 ml wody 50 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich 25 dag migdałów łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków oraz miód Sposób przyrządzenia: Orzeszki migdałki drobno posiekać( jak ktoś lubi większe kawałki, to można kroić na większe części) i wymieszać…

Paluszki na przekąskę

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 2 jajka sezam, mak do posypania   Sposób wykonania: Rozmrozić ciasto, rozwałkować, pokroić na podłużne paski (ok. 1 cm szerokości), zwinąć w spiralki, posmarować jajkiem i posypać sezamem i makiem. Piec ok. 10-12 minut w t. 220 stopni C. Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.