Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagodzianki

Zaczyn:

  • drożdże 7 dag
  • mleko 1/2 szklanki
  • mąka 1/4 szklanki
  • cukier 1/4 łyżeczki

    Ciasto:

  • masło 120 g
  • cukier 3/4 szklanki
  • żółtka 3 sztuki
  • mleko 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • sól 1/4 łyżeczki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • mąka 3,5 szklanki

    Nadzienie:

  • jagody 1/4 kg
  • cukier 3/4 szklanki

    Wierzch:

  • żółtko 1 sztuka
  • cukier 6 łyżek

    Sposób przyrządzenia:
    Zaczyn należy wykonać mieszając ze sobą drożdże, mąkę pszenną i biały
    cukier, wszystko razem należy rozpuścić w lekko ciepłym mleku, a
    następnie dokładnie wymieszać. Wszystko należy owinąć ściereczką i
    odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W misce należy ubić dokładnie
    masło, następnie dodać do niego stopniowo cukier, a następnie zaczyn,
    miksować na najwyższych obrotach miksera, po czym należy zmniejszyć
    obroty miksera i dodawać po kolei żółtka jaj, letnie mleko, cukier
    waniliowy, skórkę z cytryny, sól i mąkę pszenną. Kiedy już wykonane
    ciasto będzie jednolite i gładkie należy wyjąć je i uformować kulę,
    następnie owinąć luźno w plastikową folię wysmarowaną masłem i
    pozostawić, żeby wyrosło na około godzinę. Po wyrośnięciu należy
    podzielić ciasto na części- jagodzianki, z każdej z nich należy zrobić
    placuszek, po czym wypełnić go jagodami, które wcześniej zostały
    wymieszane z białym cukrem, następnie należy uformować z ciasta
    bułeczkę, posmarować ją rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem.
    Bułeczki należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
    przez około 30- 45 minut lub do czasu zarumienienia.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *