Składniki:
- 1,5 kg mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 30 dag cukru
- 15 dag drożdży
- 5 jajek
- 20 dag rodzynek
- 2 cukru
- sól
- ciepłe mleko
Sposób wykonania:
- Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie.
W między czasie drożdże rozprowadzić w ½ szkl. ciepłego mleka, wówczas dodać 3 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podrośnie.
Mąkę przesiać razem z solą po czym dodać jajka, rozczyn, aromat oraz stopiony tłuszcz a na koniec tyle mleka aby powstało elastyczne ciasto.
Namoczone rodzynki odsączyć, obtoczyć w mace i dodać do cista.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, które układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec na złoty kolor."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Agnieszka G