Składniki: ½ kg filetów z pangi olej do głębokiego smażenia: ½ szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury około 200 stopni C. Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić sola i pieprzem. Każdy kawałek zanurzyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć około 5…
Tag: dania
Panga
Panga w pietruszkowej panierce
by Roman • • 0 Comments
Składniki: ½ kg filetów z pangi 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet umyć i dokładnie osuszyć. Polać sokiem z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. Drobniutko posiekaną natkę pietruszki wymieszać z mąką. Rybę dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce. Na dużej patelni…
Owoce
5 x arbuz
by mariola • • 1 Comment
Arbuz wywodzi się z Afryki, obecnie uprawiany w wielu krajach, na różnych zamieszkanych kontynentach. Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy są, Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria i Węgry. W Polsce również wyhodowano odmianę odporną na niskie temperatury. Owoce to rzekome jagody, są jadalne, mają słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy,…
Inne mięsa
5 x krokodyl
by Iza • • 0 Comments
Mięso krokodyli i aligatorów zazwyczaj sprzedawane jest zamrożone. To bardzo dobre niskokaloryczne mięso i doskonale zastępuje mięso ryb słodkowodnych. Przeznaczamy je na befsztyki (z ogona) mięso na potrawy duszone, hamburgery. W sprzedaży są też przetwory takie jak kiełbasa czy mięso suszone.. Najwięcej mięsa krokodylego jest importowane z Australii, Nowa Zelandia, Ameryki południowej i różnych afrykańskich…
Inne wypieki
Tarta z bakłażanami
by Marta • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ kostki masła 1 żółtko łyżka zimnej wody sól, pieprz tłuszcz do posmarowania formy Nadzienie: 8 jajek 2 bakłażany 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 1 pomidor sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażana pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekł z soku. Na patelni rozgrzać…