Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
- 8 jajek
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 pomidor
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekł z soku. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać plastry bakłażana, pokrojony drobno czosnek, natkę pietruszki, udusić.
Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie uduszone plastry bakłażana, wlać rozmieszane i przyprawione jajka, a jako ostatnie rozłożyć pomidor pokrojony w plastry. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.