Składniki: 1 kg małych sprawionych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki sosu sojowego ¼ szklanki słodko ostrego sosu chili ¼ szklanki keczupu 1 szklanka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Wino wymieszać w rondlu z octem balsamicznym, dodać ośmiornice, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez 20 minut. Odcedzić. W misce wymieszać…
Tag: czerwone wino
Drób
Wątróbki drobiowe duszone z brokułami
by Krysia • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg wątróbek drobiowych 50 dkg różyczek brokuł 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 cebule 1 szklanka czerwonego wina 1/2 łyżki posiekanej lebiodki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Różyczki brokuł obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Oczyszczone wątróbki drobiowe umyć, osuszyć, przyprawić i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,…
Kaczka
Gulasz z kaczki
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 60 dag piersi z kaczki 20 dag wędzonego boczku 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 4 dag suszonych grzybów leśnych sól pieprz i majeranek do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz.…
Pstrąg
Pstrąg na niebiesko
by Xawier • • 1 Comment
Składniki: • 1 pstrąg • 1 szklanka czerwonego wina • 2 szklanki wody • 1 łyżka octu • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera) • 1 łyżka masła • sól Sposób przyrządzenia: Do głębokiego garnka wlać wodę i czerwone wino (w proporcji 2 części wody na 1 część wina), dodać octu, sól i obraną,…

