Składniki:
• 1 pstrąg
• 1 szklanka czerwonego wina
• 2 szklanki wody
• 1 łyżka octu
• włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
• 1 łyżka masła
• sól
Sposób przyrządzenia:
Do głębokiego garnka wlać wodę i czerwone wino (w proporcji 2 części wody na 1 część wina), dodać octu, sól i obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę. Gotować 10 minut po czym zdjąć garnek z ognia i włożyć oczyszczonego pstrąga, który natychmiast zbłękitnieje. Postawić garnek ponownie na ogniu i wolno gotować 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Następnie wyjąć pstrąga i posmarować masłem, żeby błyszczał. Podawać z majonezem lub innym sosem nadającym się do ryb.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Pstrąg na niebiesko”