SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 1 kg twarogu mielonego,
- 5 jajek,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru.
SKŁADNIKI POLEWY:
- 1 margaryna,
- 1 szklanka cukru, -rozpuścić i dodać:
- 8 łyżek mleka,
- 4 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy olejek. -wszystkie składniki zagotować.
WYKONANIE:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka,ucieramy.Dodajemy twaróg i ucieramy, aż nie będzie grudek. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodajemy mąkę i pianę z białek.Delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Z podanych składników upiec biszkopt. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Kładziemy jedną połowę biszkoptu do formy, polewamy połową polewy, kładziemy połowę masy, na to kładziemy drugą połowę biszkoptu, polewamy resztą polewy, na wierzch kładziemy masę i pieczemy ok. 1godziny. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą. SMACZNEGO.