Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na rybę

Filety z pangi zapiekane z winogronami

Składniki: 1 kiść jasnych winogron 70 dkg filetów z pangi sól, pieprz do smaku mąka 15 dkg masła ½ szklanki śmietany 1 ½ łyżki soku z cytryny   Sposób przyrządzenia: Winogrona umyć, osuszyć. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć mąką, posolić. Na patelni roztopić masło, partiami układać filety, obsmażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty…

Dorsz pieczony w boczku na grillu

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka tymianku kilka plasterków boczku sól pieprz Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze paseczki. Każdy oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Posmarować jeszcze musztardą. Następnie każdy kawałek ryby owinąć plasterkiem boczku. Piec na grillu z obu stron na złoty kolor.

Pieczony karp w śmietanie

Składniki: 1 kg karpia 40 g tłuszczu 1/8 l śmietany 80 g chrzanu sól cukier 3 łyżeczki octu3% Sposób wykonania: Karpia  oczyścić po czym skropić octem i oprószyć solą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać go roztopionym tłuszczem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około  50 minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Gdy karp…

Śledzie w marynacie z wina

Składniki: 6 filetów śledziowych 3 cebule 1 szkl rodzynek 1 szkl białego wytrawnego wina 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Goździki, liść laurowy, pieprz i ziele zalać 2/3 szkl wody i dorpowadzić do wrzenia. Wówczas wywar przecedzić a gdy ostygnie wymeszać go z winem. Dodać jeszcze rodzynki.…

Karp w sosie zielonym

Składniki: 1 kg karpia 4 szkl warzywnego wywaru 20 g masła 20 g mąki 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Karpia zalać wywarem i trzymać na ogniu około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją odrobiną wywaru. Wówczas wlać jeszcze śmietanę…