Składniki:
- 1 kiść jasnych winogron
- 70 dkg filetów z pangi
- sól, pieprz do smaku
- mąka
- 15 dkg masła
- ½ szklanki śmietany
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Winogrona umyć, osuszyć. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć mąką, posolić. Na patelni roztopić masło, partiami układać filety, obsmażyć po 3-4 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i obłożyć winogronami. Wytworzony sos ze smażenia doprawić śmietaną i sokiem z cytryny. Sosem śmietanowym polać rybę i winogrona, naczynie włożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na około 20 minut. Gotowe filety i winogrona rozłożyć na talerze i polać sosem.