Składniki:
- 4 pstrągi
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 ½ szklanki jasnych winogron
- ½ szklanki bulionu z kostki
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki płatków migdałowych
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek masła
- ½ szklanki białego wina
Sposób przyrządzenia:
Ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Winogrona przepołowić. Masło roztopić na patelni, włożyć ryby, smażyć po około 8 minut z każdej strony, wyjąć trzymać w cieple. Na tym samym tłuszczu smażyć winogrona i płatki migdałowe przez około 2-3 minuty. Bulion, wino i śmietanę zagotować, dodać winogrona z płatkami migdałowymi, wymieszać. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ryby podawać z sosem i z gotowanymi ziemniakami.