Składniki:
- 1 kg filetów z tilapii
- mielony pieprz
- sok z cytryny
- 3 cebule
- ½ kg pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1 ½ szklanki śmietany
- sól
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki ostrego żółtego sera
- olej
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Cebulę obrać pokroić w plastry, obłożyć nimi porcje ryby, odstawić w chłodne miejsce na ½ godziny. Pieczarki poszatkować poddusić na oleju, dodać masło i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje ryby oprószyć mąką, obrumienić na oleju, posolić. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, pokryć pieczarkami, posypać tartym żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut.