Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwone wino

Gruszki w czerwonym winie lucyny

Składniki: 4 gruszki sok i skórka starta z 1 cytryny 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 kawałek cynamonu 2-3 goździki 40 dag miodu 200 ml soku z granatów 2-3 łyżki posiekanych migdałów Sposób wykonania: Obrane gruszki przekroić wzdłuż na pół, po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie wino połączyć z cynamonem, goździkami, miodem, sokiem…

Karp w czerwonym winie

Składniki: 2 kg karpia sól 1 l wina czerwonego cynamon 300 ml bulionu 50 ml octu winnego 2 łyżki oliwy 1 cytryna cukier 4-5 goździków Sposób wykonania: Karpia oprószyć solą oraz cynamonem po czym pokroić w dzwonka. Następnie przełożyć rybę do rondelka, zalać ją winem, bulionem i octem. Dodać jeszcze goździki, oliwę, cukier oraz cytrynę…

Pstrąg pieczony z sosem winnym

Składniki: 4 filety pstrąga 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka bazylii 1 cytryna 20 dag wiśni ½ łyżeczki cukru 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka masła sól biały pieprz Sposób wykonania: Z foli aluminiowej wyciąć 4 prostokąty, każdy z nich posmarować olejem i ułożyć na nich kawałek ryby. Oprószyć ją solą, pieprzem,…

Poncz z owocami

Składniki: 300 ml białego wina 300 ml czerwonego wina 200 ml wody 35 dag ciemnego miodu 200 dag drobno pokrojonych owoców: brzoskwinie, pomarańcze, ananasy, morele itp. Sposób wykonania:Oba rodzaje wina wymieszać ze sobą po czym dodać wodę wymieszaną z miodem.Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie wrzucić do…

Poncz gorący

Składniki: ½ l wina czerwonego 200 ml wody 30 dag miodu ½ laski wanilii ½ l wina białego 100 ml araku Sposób wykonania:Czerwone wino połączyć z wodą, wanilią oraz miodem po czym doprowadzić do zagotowania.Następnie dodać białe win oraz arak i delikatnie podgrzać.Podawać gorące, przed podaniem wyjąć wanilię.