Składniki:
- 4 filety pstrąga
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mięty
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 cytryna
- 20 dag wiśni
- ½ łyżeczki cukru
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Z foli aluminiowej wyciąć 4 prostokąty, każdy z nich posmarować olejem i ułożyć na nich kawałek ryby.
Oprószyć ją solą, pieprzem, bazylią i miętą.
Następnie ułożyć jeszcze plasterki sparzonej cytryny po czym folie szczelnie zawinąć.
Włożyć tak przygotowaną rybę na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
W między czasie z wiśni usunąć pestki po czym wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem.
Zalać je winem i posypać cukrem.
Trzymać na małym ogniu około 8 minut.
Gotową rybę ułożyć na talerzach i polać wiśniowym sosem.