Składniki:
- 4 porcje filetów z dorsza (po około 15 dkg)
- 3 łyżki dobrej musztardy
- 1 łyżka oleju
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka papryki (może być ostra)
- 1 łyżeczka pieprzu (jeżeli użyjemy papryki słodkiej)
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 bułki hamburgerowe
- 4 listki zielnej sałaty
- pomidor, cebula w plastrach
- majonez lub sos
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki panierki tj. mąkę, czosnek, cebulę paprykę, pieprz. Umyte i osuszone filety rybne posmarować musztardą i dokładnie obsypać panierką. Blaszkę do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na niej porcje ryby. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C przez 20 minut. W połowie pieczenia obrócić. 5 minut przed końcem pieczenia ryby włożyć do piekarnika bułki. Do przekrojonej na połowę bułki włożyć liść sałaty, na nim ułożyć pomidory i cebulę, filet, polać sosem.. Podawać ciepłe.