Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w czerwonym winie lucyny

Składniki:

  • 4 gruszki
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kawałek cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 40 dag miodu
  • 200 ml soku z granatów
  • 2-3 łyżki posiekanych migdałów

    Sposób wykonania:

    1. Obrane gruszki przekroić wzdłuż na pół, po czym skropić je sokiem z cytryny.
      Następnie wino połączyć z cynamonem, goździkami, miodem, sokiem z granatów i skórką z cytryny.
      Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas włożyć gruszki i trzymać na ogniu około 4-5 minut.
      Po tym czasie gruszki wyjąć i ułożyć na półmisku a sos gotować dalej do jego zgęstnienia.
      Na koniec z sosu wyjąć goździki oraz cynamon, przestudzić go i polać gruszki.
      Przed podaniem posypać jeszcze gruszki migdałami uprażonymi na suchej patelni.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *