Składniki: 300 ml czerwonego wina 300 ml białego wina 3 dag miodu 300 ml wody 1 pomarańcza 100 ml araku Sposób wykonania:Oba rodzaje win zagotować ze sobą z dodatkiem wody i miodu po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie rozlać go do szklanek, które udekorować plasterkami pomarańczy.Przed podaniem na wierzch wylać arak i podpalić.
Tag: czerwone wino
Chłodniki
Chłodnik piwny z rodzynkami i cynamonem
by Grażyna Krajewska • • 0 Comments
Składniki: ½ l wody kawałek cynamonu 2-3 goździki 22 dag cukru 2 łyżki rodzynek 1 cytryna 1 l jasnego piwa 200 ml wina czerwonego 20 dag śmietany 18% Sposób wykonania: Do wody wrzucić goździki, cynamon oraz cukier. Całość trzymać pod przykryciem na ogniu około 20 minut po czym zestawić z ognia i dodać rodzynki i…
Kawa
Kawa z winem
by Weronika Bugaj • • 0 Comments
Składniki: filiżanka mocnej zimnej kawy kieliszek czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki cukru ½ łyżeczki startej cytryny cynamon Sposób wykonania:Do kawy wlać wino i dodać cukier, cynamon oraz skórkę z cytryny.Całość dokładnie zmiksować po czym przelać do filiżanek.
Grzyby marynowane
Marynowane pieczarki z grilla
by ola22 • • 0 Comments
Składniki: 4 pieczarki 1 szkl. oliwy z oliwek 1 szkl. octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru ½ szkl. posiekanej pietruszki, oregano, szczypiorku, estragonu Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać razem z sosem sojowym, octem, cukrem oraz ziołami. Następnie grzyby oczyścić i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać je marynatą.…
Herbata
Herbata z rumem i winem
by Bożena Król • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki herbaty 2 szkl. wrzątku ½ szkl rumu 1 szkl. czerwonego wina sok z ½ cytryny 8-9 łyżeczek cukru Sposób wykonania:Herbatę parzyć około 5 minut po czym ja przecedzić.Następnie dodać do niej sok z cytryny, rum, wino oraz cukier.Całość przemieszać, podgrzać i przelać do filiżanek.