Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasto francuskie

Francuskie kapcie

Francuskich kapci możecie przygotować od razu więcej, na zapas. Bardzo dobrze przechowuje się je na surowo w zamrażalniku. Kiedy nadarzy się stosowana okazja wystarczy je wyjąć i włożyć do piekarnika na 30-40 min. W piecu odmrożą się, upieką i będą smakować tak, jak zrobione przed chwilą.

  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
  • 2 pory
  • 6 łyżek śmietanki 36 %
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 4 łyżeczki porto
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • papier pergaminowy

Schab z jabłkami w cieście francuskim

Składniki: 1 kg schabu 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz bułka tarta Farsz: 4 kwaśne jabłka majeranek sól, pieprz Ciasto francuskie: 25 dkg masła 25 dkg mąki 1 szklanki wody szczypta soli lub 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Sposób przyrządzenia Ciasto francuskie: Z przesianej mąki, soli i wody gładki ciasto, owinąć w folię,…

Ragout z cielęciny

Z francuskiego ciasta zrobić rant, a na wierzch na przykrycie i ubranie zrobić drobne ósemki. Kawałek pozostałej pieczeni cielęcej pokrajać w kostkę, ugotować pół główki cielęcej, ze skórką, tak samo ozorek i móżdżek i pokrajać w paski. Osobno ugotować na wiosnę trochę pokrajanych szparagów, jeśli w innej porze to kalafior podzielony na cząstki i kilka…

Paszteciki z mózgu w francuskim cieście

Rozwałkować ciasto francuskie na pół palca grubości, wycisnąć dwa razy tyle krążków, ile się chce mieć pasztecików. Z połowy wycisnąć w środku jeszcze mniejszy krążek wielkości dwuzłotówki, nasmarować krążki jajem, przykryć wyciętymi i tak upiec. Pozostałe z wycięcia upiec osobno, aby służyły do nakrycia pasztecików. Farsz mózgowy do nich robi się w następujący sposób: Na…