Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Francuskie kapcie

Francuskich kapci możecie przygotować od razu więcej, na zapas. Bardzo dobrze przechowuje się je na surowo w zamrażalniku. Kiedy nadarzy się stosowana okazja wystarczy je wyjąć i włożyć do piekarnika na 30-40 min. W piecu odmrożą się, upieką i będą smakować tak, jak zrobione przed chwilą.

  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
  • 2 pory
  • 6 łyżek śmietanki 36 %
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 4 łyżeczki porto
  • 60 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • papier pergaminowy

1. Umyj pory i drobno je pokrój.
2. Rozpuść masło na patelni i wrzuć pory. Posól odrobinę i smaż na małym ogniu, aż staną się szkliste.
3. Posiekaj drobno grzyby i wrzuć je do drugiego rondla na rozgrzaną oliwę. Od razu posól, i smaż około 5 min.
4. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto francuskie z obu stron.
5. Kiedy grzyby puszczą sok, odcedź je na sitku. Zachowaj sok, wlej go z powrotem do rondla, a grzyby przełóż do naczynia z porami. 6. Do soku z grzybów dodaj mąkę ryżową, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki porto. Trzymaj całość na małym rondlu mieszając, aż sos się zagęści.
7. Przelej sos do porów i grzybów i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.
8. Rozbij jajko i oddziel żółtko. Dodaj do niego 1 łyżeczkę wody i wymieszaj pędzelkiem.
9. Z ciasta wykrój okręgi o średnicy ok. 15 cm. (Jako wykrojnika użyłem szklanej pokrywki z wystającymi krawędziami.) Przełóż farsz na połowę każdego okręgu, zostawiając przy brzegu 1 cm wolnego miejsca na sklejenie.
10. Posmaruj brzegi okręgów wodą i je sklej. Powinny wyglądać jak większe pierogi. Sklejone brzegi przyciśnij widelcem, żeby się lepiej trzymały.
11. Posmaruj każdy kapeć cienką warstwą żółtka i przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
12. Jeśli masz w piekarniku termoobieg, piecz kapcie w temperaturze 220 stopni C przez 25 min. (Piekarnik bez termoobiegu rozgrzej do 250 stopni C).
13. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo kapcie opadną.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Katarzynę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *